Fremstil bolsjer!

Fremstil jeres egne bolsjer f.eks. efter følgende opskrift.
Når der skal fremstilles bolsjer, skal I altid starte med at fremstille en bolsjemasse. Bolsjemassen fremstilles af nedenstående ingredienser, der giver cirka 500g bolsjer.
Kom sukker, druesukker og vand i gryden og rør blandingen sammen til det hele er jævnt fordelt. Gryden sættes på kogepladen ved fuld varme. Sæt termometeret i gryden og hold øje med temperaturen. Når bolchemassen er blevet flot gylden og temperaturen har nået 165 grader, er bolchemassen klar til at komme af kogepladen. Herefter kan bolsjemassen hældes ud på pladen, hvor den skal bearbejdes ved hjælp af de to spartler. Brug ikke fingrene, en bolsjemasse på 165 grader kan give grimme forbrændinger.
Nu kan farvestofferne tilsættes. Arbejd godt med bolsjemassen til farvestofferne er jævnt fordelt. Massen vil begynde at afkøle lidt og blive lidt tykkere og sejere og er nemmere at arbejde med. Lav lidt fordybninger i bolsjemassen og tilsæt de ønskede smagsstoffer. Fold bolsjemassen henover smagsstoffet og ælt det godt ind. Fortsæt sådan indtil alt smagsstoffet er tilsat. Del bolsjemassen i tre klumper.
Rul klumperne til pølser, hvorefter bolsjerne kan klippes ud med saks.
Pas på at temperaturen ikke kommer over 165 grader, da bolsjemassen så kommer til at smage brændt. Hvis temperaturen er lavere end 165 grader vil bolsjerne blive klistrede.
At lave bolsjer kræver en del øvelse. Bliv ikke fortvivlet, hvis bolsjerne kikser lidt de første par gange. Der er mange ting, som I skal huske på, og bolsjemassen bliver hurtigt for kold, så I ikke når at klippe alle bolsjerne ud.
Bolsjer kan laves i mange varianter. Har I mod på noget af de mere avancerede typer, som fyldte bolsjer, bolsjefigurer osv. bør I anskaffe en bog specielt om bolsjer, hvor I kan få inspiration til mange forskellige måder at lave bolsjer på.
Materiale:
4 dl sukker
1,5 dl druesukker
1 dl vand
1 stålgryde
1 termometer der kan måle op til 200 grader
vindruekerneolie til at smøre på bageplade eller sten
2 spartler
1 bageplade kan bruges, men det er bedre hvis I går hen til det lokale stenhuggeri og får en granitplade til at rulle bolsjemassen ud på.
Smagsstoffer og farvestoffer:
Frugtfarve
Pebermynterolie
Lakridspulver
Forhør jer f.eks. i Matas, hvor I kan købe smagsstoffer.
I skal regne med at første gang I skal lave bolsjer tager det 1 til 2 timer at gennemføre.