At tænde bål uden tændstikker  
  
Tænd et bål ved hjælp af et ildbor
Patruljen skal fremstille et ildbor. Grejerne består, som I vil se, af:

Buen: En ca. 40 cm lang, bueformet, stiv gren med en buestreng (helst en blød læderrem) (købes i en læderhandel, diameter 5 mm).

Tenen: En ca. 30 cm lang, rund stok, der er spids i den ene ende og rund i den anden ende, den skal være ca. 2 cm tyk på midten.

Håndstøtten: Et lille stykke hårdt træ eller en sten med en glat fordybning. Hvis den er fremstillet af træ, skal der være en fordybning til tenen på den ene side, og den anden side skal rundes, så den ligger godt i hånden.

Fyrtræet: Et ca. 2 cm tykt, fladt træstykke, langt nok til, at man kan holde det nede med foden. I fyrtræet er der boret huller med en diameter på ca. 10 mm og der skæres en spalte ind til hullet, men hullet skal stadig kunne styre tenen. Det varme skal kunne falde ned og ud til tænderen.

Tænderen: Kan være knastørt græs eller geværblår som ikke er behandlet mod ild.

Tænderen anbringes under og delvis i udskæringen som man vil benytte.
Tenen og fyrtræet skal være af samme slags træ. Elm er bedst, men andre træsorter uden harpiks kan også bruges, det kan f.eks. være Løn, Ahorn eller Birk.
Når I skal bruge "fyrtøjet", tager I fat, som tegningen viser, og begynder at "save" frem og tilbage med buen. Til at begynde med saver I i et jævnt hurtigt tempo. Først når det begynder at ryge, sætter I mere fart på.
Når der har dannet sig noget kulstøv, skal I holde godt øje med alle smågnisterne og være klar til at puste dem op til en flamme.
Den danske rekord for at tænde ild på denne måde er på under et minut.