Send en besked med morseplader eller semafor!
        
Efter indledningsceremonien kunne klanlederen sige:

"I dag skal vi arbejde med signalering!
At kunne sende en besked afsted med morseplader eller semafor-flag er noget af det vigtigste, I kan lære.
Husk, at I er spejdere, og man skal kunne stole på, at I sender en meddelelse videre,så den bliver forstået.
I skal altså kunne morsealfabetet og semafor-alfabetet udenad.
Byg to signaltårne i 200 m´s afstand fra hinanden og send en meddelelse til hinanden med morseplader eller semafor-flag!"

Sådan kunne en instruktion lyde i tiden 1907-1932.
Nutildags, hvor vi har både mobil-telefon og internet, er det blevet meget lettere at sende beskeder til hinanden, men det er stadigvæk interessant og spændende at sende forståelige signaler til andre på alternativ manér.
Prøv at gøre det på den måde, som det er beskrevet ovenfor. Det er faktisk rigtig sjovt og effektivt, og så koster det ikke strøm. Man kan købe morseplader i spejderforretningerne, men man kan også selv lave dem f.eks. af krydsfinér. Skær to krydsfinérplader ud i målene 40 x 40 cm2  og farvelæg dem i hvid og rød maling som vist på billederne. Der skal klistres en tyk liste i målene 3 x 15 cm2 på midten af bagsiden på hver af pladerne, som man kan holde dem fast i, når man signalerer.
Med hensyn til signalering med semafor-flag, så gælder det om at have to forskellige vimpler, én, der er rød, og én. der er hvid. Vimplernes vinkel viser, hvilket bogstav det drejer sig om. Se skemaet forneden.
I kan læse om signalering med morseplader og med semafor-flag i spejderbøgerne Spejderlex og Spejderliv, der kan købes i spejderforretningerne.
Morsepladerne i Danmark er kvadratiske og hvid-røde. I spejder-forretningerne forefindes de som to lister, der er sat sammen som et kryds. Der spændes et stykke stof over dem. Når de ikke bruges, kan stoffet tages af og foldes sammen, og listerne drejes, så de overlapper hinnden. Se illustrationen forneden.
Signalplade med stofbetræk